Licht en geluidstechniek

Toen ik ong. 8 jaar was kwam ik in aanraking met podiumtechniek. Ik ging een keer meehelpen met het opruimen van de apparatuur. Dat vond ik erg leuk om te doen, dus hielp ik steeds vaker mee. Ook ruimde ik veel op op de Herstelweek, en op den duur werd ik uitgenodigd om op de Herstelweek te helpen met de techniek. De Herstelweek is een evangelische conferentie die ieder jaar wordt gehouden en waar vele christenen elkaar ontmoeten. Dat was de eerste keer dat ik achter een lichtpaneel stond. Ook het opbouwen en afbreken vond en vindt ik nog altijd leuk werk.

Al gauw werd ik hier en daar wat bekender en mocht ik geluid doen in mijn kerk. Dit was een mooie kans voor mij om geluidstechniek te leren, en dit is door het veel te doen een favoriet van mij geworden. Ik heb momenteel al flink wat ervaring opgedaan. Op de Herstelweek van 2011 mocht ik dan ook geluid doen voor 300 tieners. In 2014 help ik mee met de techniek bij het hoofdpodium (2500 zitplaatsen).

Tijdens mijn middelbare school periode hielp ik ook af en toe mee met licht en geluid. Ik heb hier een ong. 15 lessen durende cursus gevolgd. Hier hebben we het vooral over theaterbelichting en bediening gehad. Voorbeelden van klussen zijn 3 kerstmusicals (2011 t/m 2013), een showavond van het vak CKV, en nog een paar kleine klusjes. Hiervan heb ik veel geleerd.

Via school ben ik ook vaste technicus van Ons Gebouw geworden, een klein theatertje in de binnenstad van Bolsward. Hierbij assisteer ik de technicus die door een cabaretier is meegenomen, zorg ik ervoor dat de spullen op orde zijn en klaarstaan wanneer ze gebruikt moeten worden. Ik vindt dit erg leuk om te doen.

Sinds 10 jaar ben ik ook deelnemer van Gospel Sound Service. Gospel Sound Service is een non-profit organisatie in Noord-Brabant die voor christelijke organisaties professioneel geluid wil leveren, voor een betaalbare prijs. Ik heb sinds 2012 jaar alweer ongeveer 70 dagen meegeholpen en vindt het altijd weer fantastisch om mee te mogen helpen.

Ik denk in de toekomst dit als één van mijn grootste hobby's te behouden, maar ik weet nog niet of ik er mijn werk van ga maken. Ik studeer momenteel Mechatronica op de Fontys in Eindhoven en dat is niet echt een licht- en geluidstechniekopleiding. Uiteraard kan ik nog altijd licht- of geluidstechnicus worden,
wie weet waar God mij heen leidt?!

geluid1
Op deze foto staat op de voorgrond het mengpaneel (Yamaha IM8-32), en daarachter het lichtpaneel.
Achteraan staat de besturing voor het beeld.
  geluid2
Op deze foto staat het lichtpaneel (SGM Studio 12 met Scan Control).
geluid3
Hier een mooie foto van de apparatuur naast het podium.
Linksboven: Martin K1 Hazer, Linksonder en midden: versterkerracks, Rechts: stageblock.
Laatst bijgewerkt op 4-4-2015